vrijdag 4 april 2014

Isla de Juventud (Isla de Pinos)

Het land van de pinos,de naaldbomen,later vernoemd naar de jeugd die het eiland beplantte met citrusboomgaarden.
We zijn via de zuidkust en een stop bij Punta del Este de ZO punt achter een rif gaan liggen waar we een rustige maar korte nacht doorbrachten:om 4 u opstaan en om 5u onze track vervolgend om in het donker veilig het rif uit te varen , omdat we zo 70 Nm te varen hebben vandaag en de wind later op de dag van zo naar zw draait willen we graag voor het donker een onbekende haven aanlopen.
Langs een verlaten zuidkust van het eiland met een radarpost en een vuurtoren en een radiomast bij een nederzetting van geimmigreerde Cayman vissers.We zeilen met halve wind langs de steeds iets terugvallende kust,wat met de draaiende wind fijn is.
Bij de ZW punt van het eiland gekomen draaien we N waarts en komen langs een strand met de mooiste duikplaatsen van Cuba ,ronden de kaap en varen de Ensenada de la Siguanea binnen om de laatste 12 mijl naar de haven El Colonie af te leggen.
We arriveren daar om 16.30 in de haven die voor de ingang een door een orkaan neergelegde drempel heeft,voor ons net aan te lopen......
Aanmelden bij de guardia frontera gaat gemakkelijk omdat zij daar een basis hebben,we spuiten de boot af en vullen de watertanks alvast en gaan die avond uit eten bij het hotel El Colonie .
Het hotel is praktisch verlaten en we schuiven voor de gezelligheid aan tafel bij een Belg die hier een all in duikvakantie houdt.De volgende dag willen we bevoorraden want we hebben fruit en groenten nodig,maar dat kan alleen in Nueva Gerona in het N van het eiland waar de bus vanaf 9.00u heen gaat een reis van 1,5 u door allerlei dorpjes waar steeds meer passagiers instappen.Wij betalen Cuc 3,- pp terwijl de lokalos in pesos naar draagkracht betalen.Bij aankomst kijken we onze ogen uit, een stad als Oost Duitsland met woonblokken,paardenkoetsen en fietstaxis.
We vragen naar de markt,die weinig te bieden heeft,wat pinas, tomaat en uien,maar in het winkelstraatje scoren we wel 3 flessen rum tegen peso prijzen en een zak scheepsbeschuit .
Elsa kan naar de kapper en laat zich voor 15 ct knippen.
We lunchen in een lokaal restaurant aan de rivier en eten voor een habbekrats, kreeftcocktail en vis begeleid door een lekkere Pina colada.
We gaan op tijd terug want de bus vertrekt om 15.00 u en bezoeken nog even de ernaast gelegen muziekschool,de kinderen krijgen uitstekend muziekonderwijs hier.
De volgende dag willen we uitchecken bij de havenmeester maar ineens is de prijs met 50% verhoogd , we doen een tussenvoorstel maar als dat niet geaccepteerd wordt dreigt de havenkapitein onze uitreispapieren te blokkeren,wat nu?
Het blijkt dat het management van het hotel hier ook de baas is, dus daarheen
Na een uurtje komt de manager met duizend excuses en kan het oorspronkelijke bedrag afgerekend worden.Nu krijgen we wel de despacho en gaan nog diezelfde middag de haven uit ,het is inmiddels 16.00u , maar als we de haven uitvaren lopen we vast,er staat te weinig water in de uitgang.We proberen van alles,maar gooien tegen donker worden het anker uit en brengen daar noodgedwongen de nacht door ,maar hopen dat er geen scheepvaart langs moet!Hulp van de haven of de guardia is er niet want er is alleen een nachtwacht en havenpolitie heeft geen boot.
De volgende dag komt er een boot die duikers wegbrengt en die kan wel slepen en na enkele pogingen zijn we vlot alleen wel terug in de haven waar we op hoger water wachten,we moeten alleen wel even $150,- achterlaten voor de sleper want niets is voor niets!Opnieuw naar de hotelmanager want zij moeten toch voor een goede haventoegang en markering zorgen,maar de directrice is in vergadering
Over 20 min.heeft ze tijd zegt de receptioniste,1,5 later komt de assistent vertellen dat het iets is uitgelopen,ondertussen komt de marinabaas langs om te zeggen dat ik zonder te betalen kan vertrekken , vlug naar boord want het is bijna HW en na een inspectie of er geen Cubanen aan boord zijn mogen we weg.We krijgen hulp van de havenmedewerker die zich geneert voor de vertoning en lopen opnieuw vast in de havenmonding,na wat gewrik weten we los te komen en ik breng de man terug met de dinghy en Elsa vaart langzaam uit.We gaan ruim buitengaats voor anker om de volgende route bij daglicht naar Maria la Gorda te varen ri Westpunt van Cuba op weg naar Havana.
We komen net eerder aan dan de Silmaril van onze Zwitserse vrienden Alex en Ursula en pikken daar een mooring op om het laatste stuk samen af te leggen zo,n 280 Nm

Geen opmerkingen:

Een reactie posten