woensdag 2 april 2014

Cienfuegos

Marlene van Rafiki maakt ons de volgende dag wegwijs in Cienfuegos en dat betekent eerst geld halen , maar de pinautomaat weigert, dus wordt het in de rij staan voor de bank ,totdat je geroepen wordt en de volgende lading klanten binnen het bankgebouw wordt toegelaten .
Er staat een hele rij stoelen en we worden verondersteld rustig plaats te nemen totdat we weer gevraagd worden om naar een loket te komen en daar kunnen we cuc ofwel pesos convertible krijgen ,hiermee kunnen we in bepaalde winkels voor buitenlanders betalen.
Marlene weet dat je nu dit geld moet wisselen voor pesos national om op de markt ,bij de bakker bij de slager te kunnen betalen en dat wisselen gaat ook heel gemakkelijk in een andere bank .
Met een enorm pakket aan pesos national [1 cuc =25 pesos= 3 eurocent] gaan we verder op naar de bakker .
Helaas weer een rij of nee gelukkig ,want een rij betekent er is wat te koop....dus er is brood .
Bij de bakker staat iemand die zakjes verkoopt want alles wordt zo meegegeven zelfs een pond gehakt!
We zijn aan de beurt 6 bolletjes en hoeven alleen maar te betalen de plaatselijke bevolking krijgt alles via een bonnenboekje op rantsoen afhankelijk van de samenstelling van het gezin !
Dat geldt voor brood ,vlees, eieren, meel, olie en zout ,ook mogen ze geen rundvlees kopen dat is voorbehouden aan de zieken en hotels ,dus alleen varken en kip!
En omgekeerd soms staan wij bij zo'n bonnenboekjes stalletje en dan staat er een enorme hoeveelheid eieren maar die mogen we dan niet kopen of je bent bij de verkeerde bakker …..nee,dit is brood voor de schoolkinderen .
Inkopen doen voor je dagelijkse behoeften is in Cuba een dagtaak!
We bezoeken het Parque Jose Marti met een prachtige overdekte promenade en omgeven door schitterende voormalige paleizen en theaters uit de 19 e eeuw.,zoals het Teatro Tomas Terry waar Caruso kwam.....oude glorie
Op de terugweg moeten we natuurlijk wat plaatjes schieten van alles wat op straat rijdt,geweldig!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten