vrijdag 25 april 2014

Bahama's

We moesten er toch aan geloven ,alle officiƫle instanties zoals de Nederlandse ambassade, een Amerikaanse advocaat gespecialiseerd in het maritieme recht , plaatselijke havenautoriteiten ten spijt ,er zat niets anders op om naar de Bahama's te zeilen en daar een stempel in het paspoort te krijgen wat ons vervolgens een cruising permit in de USA zou opleveren !
De wind zou naar zuid gaan met zo'n kracht van 20+ knots (5-6 Beaufort) ,zelfs Silmaril mailde vanuit Zwitserland dat we wel over konden steken naar de Bahama's ,te gek !
Alex had in Zwitserland de gribfiles gedownload.
Het is zo'n 55 Nm , na twee uur varen we maar met een snelheid van 2,5 knoop : een knoop tegen vanwege de golfstroom, de golven staan tegen en de motor erbij!
Bovendien moeten we om 99 graden te varen door de zijstroom 145 sturen!
Veel te weinig om voor het donker in West End aan te komen ,we overleggen ,motor uit en gewoon heel langzaam zeilen en 's ochtends aankomen ?
We hoeven niet lang na te denken
De wind neemt in kracht toe 25-30 knopen ,draait naar SW,de steeds hogere golven beuken dwars op de Sark ,maar die staat haar mannetje en kopt ze allemaal terug!
Met 6-7 knoop leggen we de tweede helft af, als de Golfstroom geen rol meer speelt.
Regelmatig komt er een plons water over ,maar wij zitten goed beschut achter het doghouse ,het is wel spannend : de golven beuken ,het water sist ,de wind giert door de verstaging en het dendert door ons lijf. Met de boorden door het water, zo scheef gaan we af en toe!
Eerst denk je het wordt wel minder, maar dan wen je er zowaar ook nog aan , tot de duvel ons op de hielen zit ….er verschijnt een gitzwarte lucht om ons heen het water kleurt heel apart blauw en een vreemd turquoise licht in de lucht …...en dan ineens een rood en een groen licht …...eindelijk de havenlichten ,er staat een enorme branding de havenpieren zijn smal, met zeil en veel snelheid varen we de haven binnen lazyjacks omhoog ,bezaan zakken en genua inrollen ...we zijn er ,
we did it! Anker zakken en bijkomen !
Er is geen havenmeester meer ,wel komen er Nieuw Zeelanders langszij om te zeggen dat ankeren de beste optie voor dit weer ,wij gaan onder de douche en dan warme thee ...wat zullen we slapen !
Old Bahama Bay Marina behoort tot een resort met huizen een hotel ,restaurant, zwembad en eigen strand ,het ziet er allemaal erg mooi uit.
We kunnen fietsen lenen en gaan het langgerekte plaatsje West End verkennen , overal onderweg bergen met hele grote schelpen: Conche ,waar ze de inhoud uithalen en vermalsen voor consumptie,
de weg kronkelt langs de kust en overal prachtige witte strandjes ,het water is doordat er zoveel ondieptes rondom het eiland zijn ook getint in heel veel diverse kleuren blauw .
De haven is erg duur, dus verkassen we na twee dagen om voor anker te gaan ,maar daar is het niet heel erg lekker liggen met de golfslag,als we een goed weergat zien vertrekken we dan ook naar West Palm Beach ,tenslotte willen we de cruising permit en wat denk je...... de volgende dag, zonder enig probleem : een permit voor een jaar !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten