zaterdag 18 april 2015

Warderick Wells en Exuma Sea Park

We varen vanuit Staniel Cay een tochtje van 15 miles langs het prive eiland Bell Island van Aga Khan over de banks naar Warderick Wells .
s'Ochtends varen we vanaf de ankerplaats aan de zuidzijde naar de noordkant ,goed uitkijken want je vaart een soort kom in waar zo'n twintig boeien liggen in een c -vorm omgeven door sandbanken ,koraalriffen en een smalle vaargeul .
Het park loopt van Wax Cay in het noorden tot Conch Cut in het zuiden en is zo'n 176 vierkante miles .
Op het eiland zijn overal wandelpaden uitgezet met info over vegetatie en het leven van de verschillende dieren ,we nemen de meest aanbevolen trail naar Boo-Boo Hill , er zouden hier schipbreukelingen jaren geleden gestrand zijn en nog steeds 's avonds te horen zijn ,als we op de top komen horen, we behalve het oceaangeruis niets ,maar wel steekt er een stuk hout met de naam van een Hollandse boot '' sy-Panache ''..Annet en Jacques uit de hoop driftwood !
Een beetje Santiago de Compostella-gevoel …..werp een steen .
De poisontree en de mangrove staan beide in de bloei ,het is bijzonder dat sommige bomen ,maar ook wat vogels hier van het zoute water kunnen leven ,andere hebben de mogelijkheid om zout water in hun systeem om te kunnen zetten tot zoet water ..de mangrove!
In het bezoekerscentrum is veel info ,indrukwekkend, maar ook schokkend: de grote opgezette walvis op het strand is door plastic afval om het leven gekomen!
Er zijn een heel aantal plekken waar je goed kunt snorkelen en duiken ,maar de stroming moet wel een beetje rustig zijn ,er zijn speciale boeien, waar je je dinghy aan vast kunt maken om daar te snorkelen !
Het is in deze kom fascinerend om het getij te zien veranderen, je kunt dan net als bij ons op het wad op de banken lopen en er verschijnt een heel ander landschap, met prachtige kleuren door het water,dat van azuurblauw verandert in zacht geel.
s'Avonds praten we nog wat met een marine man ,die hier op het eiland gestationeerd is ,hij vertelt dat bij Daamen scheepswerf in Nederland 4 boten voor de Bahama,s gebouwd worden ...toch een beetje trots!
Zullen we de vlag dan toch maar weer in de mussenstag hangen ,we kregen commentaar dat de Bahama vlag lager hing dan de NL -vlag ,dus hangt die nou achter aan de bezaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten