dinsdag 10 maart 2015

Junkanoo

Het toeristen- bureau van Georgetown organiseerde een avond voor de zeilers ,die in de baai liggen inmiddels zo'n 350 boten.
Het is volle bak bij' Peace en Plenty...home of the cruisers' zoals ze zichzelf in een advertentie noemen ,een mooi hotel-restaurant altijd met live music en uitzicht op de baai !
Peace en Plenty kent een lange traditie:
Het is in 1783 gekocht door een neef van Henry Flagler ,die in Florida veel voor de gemeenschap heeft betekend o.a. Een spoorlijn van zuid naar noord zo'n 1000 miles heeft aangelegd!
Het was er die avond genieten van muziek ,dans en natuurlijk een uitgebreid buffet met locale gerechten :conchsalad ,lobsterfritters ,lasagne ,rice and peas en de zoete nagerechten bananencake !
Later op de avond kwam het Junkanoo:
De roots van Junkanoo gaan terug naar Africa ,de belangrijkste Junkanoo was 2de Kerstdag ,maar in Georgetown waren er dit jaar te weinig sponsors en ging het hele feest niet door ,nu was er voor ons een klein Junkanoo !
John Canoe was een slavenhandelaar ,maar gaf de slaven 3 dagen vrij met kerst en dat werd gevierd met een soort carnaval : Junkanoo
Iedereen was uitgedost in prachtige kostuums ,waar heel wat werk en geld in gaat zitten !
Ik spreek uit eigen ervaring, want we hebben met een paar zeilsters gereageerd op een vraag van de plaatselijke lagere school om junkanoo kostuums voor de kinderen te komen maken .
De stof was door de leerlingen zelf geknipt en wij moesten de kralen erop bevestigen met ons lijmpistool .... klusje gaf wel wat brandblaren ,maar voor het goede doel !
De muziek van Junkanoo is om van in trance te komen op oliedrums ,de zingende zaag als een soort rasp en een soort kleppers!
Een geweldige avond ,die helaas door een harde wind wreed werd verstoord ,waardoor iedereen ineens met zijn dinghy naar zijn boot terugvoer .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten