donderdag 2 juli 2015

Sint Jansfeest op Sao Jorge

We wandelen wat rond in Velas en komen per toeval in de Sint Jans straat,die prachtig versierd is voor het feest van Sint Jan vanavond.
We staan voor een huis ,waar een mooi authentiek geborduurd kleed over de veranda hangt en de vrouw des huizes vertelt over de rijke traditie van de verschillende kleden ,geborduurd en soms geweven ,elk dorp heeft zijn eigen patronen.
Vanavond is er in de straat een St.Jansfeest met eten en drinken voor iedereen,wij worden ook uitgenodigd en zijn van harte welkom!
Die avond terugkomend worden we begroet door het geluid van harmoniekorpsen die de stoet met de St.Jan erop vanuit de kerk zal begeleiden.Het gaat heel plechtig,bijna treurmuziek en iedereen in ganzepas er achteraan.In de straat aangekomen waar de naamgever in een kapel wordt bijgezet begint een openlucht kerkdienst op het balkon van onze gastheren.
Na afloop is er de maaltijd met brood en vis en een glas wijn die staand of zittend aan lange tafels genuttigd kan worden.Dit terwijl de volksmuziek speelt en de durfals een dansje wagen.
Om in de sfeer van St.Jan te blijven zijn er vuren waaroverheen gesprongen wordt en worden geluks ballonnen opgelaten.
Daarna gaan wij weer terug naar de boot om te genieten van het avondconcert wat door de vogels die nestelen op de omhoogstekende rotsen gegeven wordt,ze heten Cory's shearwater oftewel een soort stormvogels die de hele dag boven zee doorbrengen en de vis tot 15 mtr diep najagen.
Ze maken een oorverdovend geluid tot in de vroege uurtjes,waarna ze weer naar zee trekken en daar hoor je ze niet meer,of zou het een lokroep zijn om de jongen te herkennen? Wie het weet mag het zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten