vrijdag 2 januari 2015

Charleston : Charles Town genaamd naar Charles ll


We blijven een week in Charleston en nog wel in de haven ,de havens in de USA zijn erg duur,een “slip” is al gauw 2 dollar per foot ,dus elke cruiser ankert of ligt voor 20 dollar aan een mooring,maar wij hebben twee redenen om nu in de haven te liggen .
Er is een Nordic blaster op komst en dat geeft op de ankerplek vervelende golven ,de ankergrond is ook niet bepaald stevig en bovendien komen onze vrienden uit Michigan om Thanksgiving in Charleston door te brengen !
Charleston hebben we op de heenweg al gezien, maar met de info van Carol en Bill wordt het een stuk interessanter.
We worden bij familie van Bill uitgenodigd voor Thanksgiving en dat is ook weer even heerlijk om in een gewoon huis met alle comfort van dien te zijn .
De gastvrouw had een 'Southern meal 'gemaakt :verse locale grote garnalen met rookworst, aardappel en mais en een heerlijke salade ,terwijl er meestal kalkoen wordt geserveerd ,ik geniet van de mooi gedekte tafel met oud glaswerk en zilver !
Op zondagochtend maken we een rijtoer per koets door het oude centrum ,waarbij de koetsier gidst en allerlei wetenswaardigheden over de oude stad en zijn geschiedenis vertelt.
Vanaf 1700 is de stad bewoond door Europeanen en het centrum van de macht /rijkdom, doordat het een belangrijke haven voor Europa ,West -Indie en Afrika was ,ook wel over de rug van de slaven , die hier verhandeld werden voor de diverse plantages;katoen,tabak en suikerriet.
Er staan prachtige oude huizen op de wind gebouwd met langs de hele zijgevel enorme verandas,ook veel mooi smeedwerk ,zo bekend dat als mensen verhuizen ze geneigd zijn hun beroemde hekken mee te nemen !
De oorlog tussen Noord en Zuid is hier begonnen met een bombardement op het Sumter Fort ,heel veel mensen zijn gesneuveld in de Civil war, op de diverse oude kerkhoven tref je veel oude grafstenen met Engelse namen aan, soms ook met de doodsoorzaak [consumption/tbc?]
De laatste avond een historisch muzikaal onthaal van de St.Cecilia Society: muziek van Bach , Haydn,zang uit de civilwar periode zoals Lorena en the yellow rose of Texas,spirituals en last but not least in honor of Gershwin, die uit Charleston kwam “Rhapsody in Blue” als quatre mains op piano…..aan mij wel besteed!
Op zondagavond vertrekken we, met een prachtig ondergaande zon en uitlopend tij zodat we met wel een snelheid van 8Kn op een spiegelgladde zee komen met weinig wind maar wel veel dolfijnen.We blijven zuidwaarts onder de kust varen om niet tegen de Golfstroom in te moeten varen.op weg naar St.Augustine.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten