dinsdag 5 augustus 2014

New York


Vanaf Annapolis ben je niet zomaar in New York : we steken Chesapeake Bay over en varen eerst naar Worton Creek ,vandaar naar het kanaal ,dat Chesapeake met Delaware River verbindt.
Het kanaal is 12 M lang en is in 1824-1829 met spa en kruiwagen door 1500 man olv. een Nederlander gemaakt : Augustin Herman !
Van Chesapeake City varen in een stuk naar Cape May ,daar gaan we weer de Atlantische oceaan op en varen na 24 uur precies met opkomend tij de Hudson river op .
New York doemt in alle vroegte op met aan de linker oever het Vrijheidsbeeld .
Wat een ervaring ,we zijn er even stil van als we met eigen boot langs dit wereldberoemde imposante beeld varen ,heel indrukwekkend!
Aan de rechter oever wordt Manhattan zichtbaar met het nieuwe WTC gebouw prominent boven alles uitstekend.
We varen door tot de 79ste straat ,daar is het 79street basin dock ,waar we aan een boei kunnen liggen ,we liggen heel centraal thv het River Park en het Central Park :
dat is de volgende dag ons zondagsuitje ,heerlijk relaxed ,iedereen geniet ,mensen dansen ,maken muziek ,picknicken ,kinderen varen modelbootjes op Conservatory water en een groep Cubanen nodigt ons uit te komen eten .
De volgende dag gaan we naar Ground Zero of 9/11 memorial ,zoals het monument heet:
een diep gat ,waarin vanuit vier kanten water instroomt en aan de randen zijn alle namen van de slachtoffers geschreven ….erg indrukwekkend, weer even stil .
Een totaal ander obelisk-achtig gebouw nog in aanbouw ,dat in het najaar zal worden geopend : het nieuwe WTC.
We lopen wat af in NY,gaan naar Chinatown ,Tribeca ,5the Avenue,Broadway,maar genieten ook in Carnegie Hall van een prachtig concert met muziek van Gershwin ,Britten ea.
En niet te vergeten Guggenheim,MET en Neue Gallerie met werk van Klimt!
Daarnaast hebben we weer aparte ontmoetingen ,worden uitgenodigd op de Vrije school voor een rondleiding en maken in een shul een jiddische dienst op sabbath mee.
In het begin wordt alles overschaduwd door de ramp in de Oekraïne ,NY rouwt mee en men is erg onder de indruk van de toespraak van Frans Timmermans in de UN.
Mensen op straat beginnen er direkt over als je vertelt dat je uit NL komt .
We hebben de vlag halfstok op de nationale dag van rouw .

New York sympfonic ,exhausting and always evolving!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten