zondag 3 augustus 2014

Chesapeake Bay


We verlaten de Intra Coastal Waterway en koersen af op Gloucester ,dat ligt aan de zuid-west kant van de Chesapeake bay samen met Silmaril gaan we daar naar York River Harbor en kijken we of dat een geschikte haven is om de boot een tijdje te laten liggen .
Don en Lavonne van de Cats Meow kennen de haven goed en Silmaril zal er zeker blijven liggen .
We liggen net goed en wel en Jaap is van boord als er een enorm onweer met flinke windstoten losbarst ,krabt het anker ? De boot gaat heel schuin ,tolt dan weer om het anker heen ,de motor heb ik standby ,maar ik vindt het toch redelijk eng ! Gelukkig is het kort maar krachtig en is alle ellende na een half uur weer over !
York River was vroeger een enorm afgelegen gebied,waar Duitse emigranten zich hadden gevestigd en hun eigen onverstaanbare dialect spraken : ze worden nu nog Guineas genoemd.
23 juni gaat Silmaril “on the hard” en later op de dag zwaaien we ze uit op weg naar vliegveld.
24 juni verlaten wij Gloucester weer na een heerlijk ontbijt op de cats meow en varen richting Tangier island.
Tangier Island is een bijzonder eiland vnl . Bevolkt door Engelsen uit Cornwall ,die ook hun eigen dialect weer hebben ,heel onverstaanbaar en hun eigen lifestyle!
De bevolking leeft er van de crabvangst en het toerisme ,het eiland overstroomt nog steeds ,dus alle huizen staan ook op een soort terp ,wat dat betreft net Marken ,alleen de naaste overleden familieleden worden naast het huis begraven ! Verder zijn er veel kleine kerkhofjes aangelegd na de verschillende epidemie├źn die er heersten..
Een bekende dichter heeft het gedicht: “to the stranger who walks our shores”Sonny Forbes wat gaat over het niet neerkijken op de mogelijk wat rare accenten van de bevolking want:”upon these shores have walked men of God, made of fiber woven close for age”.Over de congressen die een Methodist voorman hier hield.
Bijzonder is wel dat het eiland vier bronnen heeft en ze dus altijd zoet water hebben gehad.Voor stroom hebben ze generators maar tegenwoordig met kabel aangesloten op het e-net.
We fietsen het eiland over en zien geloof ik Hilke en Sietse onder het bruggetje varen ,de slootjes en bruggetjes ademen een Noord Hollandse sfeer en overal hoor of zie je vogels zoals de black skimmer ,die met open bek over het water scheert .
Iedereen rijdt hier in golfkarretjes en het leugenbankje heet hier Double Six .
Mr.Parks is de bejaarde havenmeester ,die met scooter op de steiger komt , houdt wel van een praatje en brengt ons zelfs een maaltijd aan boord : crab,gritts,koolsalade virginia ham etc.
We hebben een bijzondere tijd op dit eiland ,maar gaan nu op weg via Solomons naar Annapolis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten