dinsdag 18 augustus 2015

Guernsey

Via Aber'wrach gaan we de oversteek maken naar Guernsey zo,n 100nm,maar Neptunus beslist anders en blaast ons met een draaiende wind van W-N-NO in plaats van naar Guernsey naar Jersey en zo belanden we in de haven van St. Helier om de volgende dag alsnog naar Guernsey te vertrekken .
Jersey is echt Engels en als we de haven verlaten om de stad in te gaan staat er bij elke oversteekplaats “look right or look left”,kennelijk komen er veel toeristen ,die het linksrijdend verkeer niet gewend zijn !
Jaap haalt heerlijk eten bij een Indiaas restaurant :curry ,pappadums en broodje naan.
De volgende dag zeilen we langs wel een heel bijzonder eiland ...Sark ,op de heenweg hebben we een bezoek aan Sark gebracht ,maar nu groeten we ''ons''eiland !
Sark heeft zijn naam eer aangedaan ,Sark is een schitterend eiland en onze Sark heeft het ook schitterend gedaan !
Guernsey doen we kort aan ,het paard ruikt de stal ,we willen verder en zeilen in een keer naar Cherbourg ,een tochtje om niet snel te vergeten ;het was stroom tegen wind en dat geeft vreselijke golven ,die tegen elkaar opbotsten en behooorlijk hoog waren ,een niet goed gesloten raampje gaf een partij water in de voorpunt, waardoor alle bedden kletsnat waren.
De volgende dag bij vertrek vanuit Cherbourg stond ons nog een andere verrassing te wachten ,we werden door de douane gesommeerd om naar Cherbourg terug te varen bij een zee met hoge golven en na al 15 nm gevaren te hebben ,Jaap weigerde en vertelde dat het voor kapitein en crew te gevaarlijk was ,we niets te verbergen hadden en dat ze wel bij ons aan boord mochten komen op volle zee,maar dat wilden ze niet ,ze dreigden met een penalty ,maar wij bleven doorvaren ,ze konden zich voorstellen dat we niet terug wilden varen en zouden hun baas vragen wat te doen ; na een stilte melden ze ineens dat de communicatie over was ...??
Nu werd Jaap bang voor represailles en stelde voor om in een ruk naar Oostende te varen ,maar hij had buiten de waard gerekend, want op volle zee na een nacht varen, werden we alsnog door de douane van Boulogne geïnspecteerd door zo'n 6 man sterk !
Minutieus werd het schip van haver tot gort op zijn kop gezet : ils sont fou les Francais!
We passeerden de o-meridiaan :Greenwich en ineens zaten we in de oosterlengtes
Calais was even wennen ,wat een heen en weergaand verkeer naar Dover ,dat is toch even anders als op de Atlantic,daar kun je rustig even een oogje dicht doen met je AIS aan De dolfijnen houden het voor gezien ,maar de meeuwen cirkelen wel om de boot heen .
We komen veilig in Oostende aan ,zijn er nog geen vijf minuten en worden via marinetraffic door vrienden in Oslo al getraceerd!
Nu nog het laatste stuk :op naar IJmuiden !


Geen opmerkingen:

Een reactie posten