zondag 28 juni 2015

Faial -Horta

Horta heeft toch een magische klank; hoeveel is er al niet over geschreven en hoeveel zeilers hebben na de oversteek op weg naar Europa daar niet voet aan wal gezet!En omgekeerd op weg naar de Nieuwe Wereld een stop gemaakt,sinds Columbus.
Het eerste wat opvalt in de haven zijn de muurschilderingen op de grond, op de kade en op bankjes,ook nu zijn zeilers bezig hun naam daar te vereeuwigen .Dit brengt geluk op de vervolgreis!
We zien ook veel bekende namen van boten :
Saudate,Waltzing Mathilde ,Mathiba,Dixbay,Anna Sophia,Helena Christina, Jan van Gent.
Denise van de Volonte heeft alle Nederlandse muurschilderingen ,die ze kon zien gefotografeerd en kwam op 85 Nederlandse boten ,toch aanzienlijk te bedenken dat er door het weer een heleboel al na een paar jaar weer onleesbaar worden!
Natuurlijk maken wij ook onze schildering, dat is nog een heel werk ,eerst een ontwerp en dan maar hopen dat het uitvergroot ook nog wat wordt !
Al de eerste avond zitten we met een hele groep Nederlandse boten tot in de kleine uurtjes in Café Sport ,het bekende café van de Azevedo familie ,van de buitenkant is hun café blauw geschilderd van de verf, die ze destijds [1920] van de Nederlandse sleepboten kregen.
Nu is het een heel bedrijf met een museum ,souvenirwinkel en vestigingen op Terceira,de derde generatie zwaait er nu de scepter.
Het wordt er nog gezelliger als Aad en Hella van de Helena Christina er binnen komen en Aad met trekzak en gitaar zijn repertoire ten gehore brengt ,iedereen zingt mee ...een hele gezellige boel !
Op het eiland Faial moet je de Caldeira bezoeken ,een van de uitgedoofde vulkanen .
We huren een dag een motor en verkennen het prachtige eiland,langs de wegen staan overal volop hortensias,zelfs de afscheidingen in de weilanden hebben dikke heggen van blauwe hortensia's.
Je hebt de neiging om overal te stoppen ,zo overweldigend mooi is het landschap.
Boven op de Caldeira heb je een adembenemend uitzicht op de krater in de diepte ,die afwisselend door de zon wordt beschenen of door de ineens binnenvallende wolken wordt bedekt.Het wordt koud daarboven!
Als we weer in de haven komen hebben we met een aantal Nederlandse boten de Ojala,Win2Win White Witch,Gemini,Batjar,Volonte en Sark een heel gezellig pizza feestje bij het rood-wit-blauwe DixBay bankje op de haven .
Iedereen vertrekt op een ander moment en wordt enthousiast uitgezwaaid door de achterblijvers!
Batjar vertrekt als eerste .
Wij blijven nog ,we willen nog meer van de Azoren zien en vanaf Faial met de ferry naar het eiland aan de overkant Pico.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten