dinsdag 28 januari 2014

Dagje Kingston

Het was alweer bijna 49 jaar geleden,nl. 1965 dat ik de eerste keer in Kingston kwam met de Prins der Nederlanden toen nog als 16 jarig groentje.En ooit had ik Elsa de oude films van de reis laten zien met de belofte: ooit neem ik je mee om al die plaatsen te bekijken.
En nu met de Sark maak ik deze belofte waar! Echter alles is veranderd,niets lijkt meer hetzelfde!Met de bus samen met de bemanning van de Rafiki 2 u rijden in een gewone volgepakte bus,zelfs de plekken tussen de stoelen werd een klapstoeltje bezet.De airco deed het alleen rijdend,evenals de radio.Dan maar zingen maar veel verder dan het zinnetje working van 9-5 kwamen ze niet en ook de banana boat song vond geen weerklank.Na een stop in SpanishTown waar er evenveel in als uit gingen en opa een plaspauze moest houden ging het verder naar downtown Kingston.De bus stopt vlak naast de markt en het is een drukte van belang.De weg naar het water over Kings street raken we de Rafiki kwijt zo druk is het,maar later vinden we ze weer terug.De haven is ook hier vergane glorie.
Dan gaan we op zoek naar wat eten en vinden in het park een jongetje die eten voor zijn moeder uitvent en speciaal voor ons teruggaat om rijst met kip en groenten op te halen.
Onder een grote boom treffen we een verzameling Rastas die daar wat ganja roken en chillen,maar plots wordt Jaap aangesproken: where are you from?Oh Dutch?
You have to repay us your debt,we worden op luide toon aangesproken op de fouten van onze voor-voor vaderen die 400 jaar geleden hun uit Afrika weghaalden.De discussie ging steeds heftiger Elsa werd er bang van, het kon ook zo maar ineens uit de hand lopen want het publiek wat toestroomde was niet op onze hand,wij waren de kwade genius: you are the navigators and stole our brain,waardoor ze nu niets meer konden ondernemen.
Het betoog kreeg een ander tintje toen Heleen Shepherd die zwarte Piet wil afschaffen ter sprake kwam ,het blijkt in Jamaica een breed gedragen beweging te zijn.
Uit eindelijk wisten we zonder kleerscheuren weg te komen na een tete a tete met de hoofdrasta te hebben gehad,alleen die vloog weg toen Elsa ongevraagd een foto nam.
De terugweg met de bus was zo mogelijk nog erger de bus werd overvol gestouwd,Elsa zat met 5 dikke vrouwen op 4 zitplaatsen en toen we protesteerden vond men dat we ons maar moesten aanpassen of een taxi nemen als we luxe wilden.Met stijve spieren stapten we uit in Ocho Rios om terug naar de boot te gaan ,een vermoeiend dagje uit!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten