dinsdag 22 januari 2013

Een tocht naar het binnenland

Vandaag zijn we vroeg op om eerst met de auto naar Atjoni te rijden ,om vervolgens met een korjaal naar de plaats van bestemming te varen .
Wat een enorme drukte in Atjoni ,waar verschillende korjalen klaar liggen om de rivier weer op te gaan en anderen net met passagiers aankomen . Een aantal vooral Chinese winkels staan er en verder veel mensen ,die wachten op bus of boot.
Wij moeten onze tocht nog regelen ,maar dat is snel gebeurd met een beetje gehandeld kunnen we mee met een gezelschap Nederlandse Surinaamse dames,die een verjaardagsfeestje in een dorp aan de rivier hebben , een heel vrolijk stel ,die trots op hun land zijn en dat snap ik .
Wat een indrukwekkende tocht met de korjaal langs de versnellingen in de rivier en dan de prachtige oevers met heel veel dorpjes waar de vrouwen aan de waterkant aan het wassen zijn .
Onderweg stoppen we bij Menime,een resort ,waar de eigenaar ons een rondleiding geeft.
Na drie uur varen komen we bij het resort Danpaati aan ,waar we door de gastheer Alexander worden verwelkomd ,we hebben een prachtig huisje aan het water met balkon en bedden met klamboe het uitzicht is prachtig en je voelt je hier echt in het binnenland : wat een rust ,heerlijke geuren van de bloeiende bomen en dan alle vlinders ,vogels en planten .
Na een verfrissende douche krijgen we een heerlijke Surinaamse maaltijd voorgeschoteld en gaan vroeg naar bed.
'S nachts worden we gewekt door schoten ,trommelgeroffel en als we de volgende ochtend na het dorp aan de overkant van de rivier willen om een dorpswandeling te maken ,is dat vanwege een overlijden onmogelijk ,de muziek blijkt ook als rouwritueel voor de overledene te zijn geweest evenals het getrommel .het duurde tot zes uur s'ochtends !!
Vrijdag
De volgende dag wordt het lijk met boot naar de begraafplaats achter ons vervoerd ,de overledene in doeken gewikkeld en met kleurige doeken getooid .we mogen wel kijken ,maar absoluut geen foto 's maken ,dat zou de geesten niet goed stemmen .
We bezoeken met een gids een ander dorp.
Eerst een eindje met de korjaal dan wordt ons nog eens op het hart gedrukt dat we absoluut geen foto's mogen maken en als we aanleggen tussen alle wassende en badende vrouwen en kinderen ,lopen we eerst onder een boog door van palmbladeren om de boze geesten buiten het dorp te houden om vervolgens gescheiden mannen rechts en vrouwen links naar het dorp te lopen
We maken kennis met de kapitein ,die zes basjaas onder zich heeft staan .
Iedereen woont in houten hutten met daken van palmblad ,maar we zien wel overal mobieltjes ,er wordt nog veel op een open houten vuur gekookt en jammer dat we niet mogen fotograferen ,want in sommige hutjes zie je aan een wand een ware uitstalling van potten pannen en schalen allemaal even glinsterend alsof ze nieuw zijn ....ze zijn er erg trots op !
Tussen de paden zie je ineens een offerplaats om de goden gunstig te stemmen of zelfs een heel huisje ingericht is als offerplaats voor de voorouders.
Verderop zien we een huis waar alle menstruerende vrouwen zijn ,zij mogen in dezee periode niet langs de heilige plaatsen lopen ,niet thuis zijn en leven gezamenlijk op een aparte plek .
We mochten ook rijst stampen zodat het vliesje eraf gaat en de rijst voor gebruik klaar!
Een zware klus ,die moeder en dochter in een bepaald ritme heel gecoördineerd deden .
Een indrukwekkende ochtend!
s 'Middags was het tijd voor een wandeling in het oerwoud . De gids vertelde over de. Geneeskrachtige kruiden en bomen .....de hele apotheek is in het oerwoud te vinden zoals Kinine boom, kasjoeboom tegen keelpijn ,alle verschillende palmsoorten de rubberboom.
Een dag met heel veel indrukken en verhalen....heel bizonder!
Lawaai boom(of telefoonboom),amandelliaan,betadineboom,rubberboom,harsbomen,apebroodboom,
Brekieday,waardoor blankie te laat was
blankie is onze korjaalstuurman die ons gehaald en gebracht heeft van Adjoni naar Danpaati en heeft net aan een rouwritueel meegedaan een zgn brekieday.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten