dinsdag 19 mei 2015

Oversteek Abacos-BermudaWe volgen al een tijdje de Amerikaanse weerguru Chris Parker,passage weather etc. maar het blijft nog even slecht: veel wind bij depressies,onweer en zelfs Jaap's verjaardag is noodgedwongen aan boord gevierd,omdat het te ruw is om met de dinghy naar de wal te gaan! Positief puntje is dat we die de dag de watertanks flink kunnen aanvullen het komt echt met bakken uit de lucht.Er komt een weergat en we zijn er klaar voor:grote inkopen bij Maxwell in Marsh harbour gedaan,alles zeevast gezet.
Papa Nasty een lokale welder heeft nog wat essentieel laswerk gedaan de afvoerplug van de oliepan:”koper op ijzer-mens wees toch wijzer!”Er is een degelijk rvs eindstuk opgezet. Wel zo zeker, kan de motor niet vastlopen zonder olie!
Er is in het voren gekookt zodat we op 7 mei rustig vanuit Hope town losmaken om via Man o war de cut naar open zee in te steken.Gelijk merkbaar aan de lange deining van de oceaan,wel vanuit een vervelende richting en te weinig wind om de zeilen vol te houden.
We moeten echt weer inslingeren en voelen ons een beiden een beetje katterig na zo'n lange tijd op de banks,dus binnenwater te hebben gezeild.
De tweede dag hebben we een S/SE windje en varen met 5-6 knoop en raken al weer gewend aan het boordleven met wachten en steeds vasthouden onder helling.
's Ochtends luisteren we naar het US cruisersnet op 8152 mhz usb en horen de Ojala een NL boot.'sMiddags is er een netje op frequentie 8294.
We weten dat er zo'n 5 NL schepen op weg zijn naar Bermuda vanuit verschillende starthavens:Georgetown en St.Maarten.
We hebben een prima tocht we tekenen ervoor om zo naar de Azoren over te steken!
Weinig leven onderweg: geen dolfijnen,wel vliegende vissen en portugese oorlogsschepen en tot onze verbazing komt er uit het niets een tropic bird bij ons aan;een heel elegante witte vogel met een lange staart,die familie is van de pelikaan maar er zijn eigen vismethode op na houdt,hij valt ook vanuit de lucht op het water beschermd door luchtzakken en gaat onder water achter de vis aan.
We hebben per email al onze gegevens al naar de customs in Bermuda gestuurd dat scheelt tijd met het aanlopen naar de haven van St.George. De noordkant van het eiland heeft veel riffen,een waar scheepskerkhof uit vroeger dagen en een goede bijverdienste voor de juttende bevolking.
Wij passeren de Jack's Flats en lopen de baai van St. George binnen,net zo groot als het Spaanse water in Curacao en vragen aan Bermuda radio die uiterst correct opereert waar de douane dock is,het blijkt op Ordenence eiland te zijn een vooruitstekend eilandje.
Er liggen al flink wat schepen, ook NL schepen die we op het netje al gehoord hebben.
Het inklaren is zo gebeurd en na inbewaring geven van ons Flaregun en betaling van $70,-Bermuda (koers =gelijk aan US$) kunnen we een ankerplek opzoeken en onze gele Qvlag verwisselen voor de Engelse.
St. George is een mooi oud plaatsje,vroeger kon de dronkaard of de roddelaarster wel als straf op een nat pak rekenen.Nu staat alles in het teken van de vertrekkende ARC zowel O als West.Wij gaan met de ferry en bus naar Hamilton,de hoofdstad waar de grote cruiseschepen aanmeren.Na de rustige Bahamas is dit een andere wereld maar we genieten van beide!
Nu even geen berichten vanwege de oversteek vanaf 20 mei naar de Azoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten