vrijdag 7 februari 2014

Montego Bay ,Jamaica

Discovery Bay

We vertrekken naar Discovery Bay ,zo'n 20 N.Mijl ten oosten van Ocho Rios ,een heerlijk zeiltochtje naar een rustige baai ,waar we bij binnenkomst na de tweede groene boei naar het oostelijke deel van de baai varen : Secca beach .
Twee werelden komen hier bijeen :links liggen de peperdure villa's op een opgespoten kunstmatig stuk wit strand en rechts liggen nostalgisch de geankerde vissersbootjes met op de achtergrond een kleurig geheel van eettentjes en bedrijvigheid .
Er liggen verder geen schepen en we gaan maar bij de vissers vragen of we de dinghy daar op het strand kunnen trekken ,dat is prima ,maar we moeten de Franse vlag wel lager hangen dan de Jamaicaanse ,als gast van Jamaica is dat niet erg eerbiedig!
Ik verzeker de man om de Hollandse vlag ,hoog gehesen aan de mussenstag ,lager te hangen !
O....komen jullie uit Holland.....dat veranderde de toon van het gesprek en daarna vertelde hij van alles.
Op het terrein staan een paar eettentjes en alhoewel het nog ochtend is wordt er al behoorlijk rum geschonken en ganja gerookt en heel sexy gedanst ,s'middags als we terug komen ligt de vis op het vuur en besluiten we lobster met dumpling te eten .
Eindelijk besluit ik de dinghy cover af te maken ,samen met Jaap lukt dat behoorlijk goed en als de hoes om de dinghy heen zit ,ziet het er prachtig uit .
Het stadje in om te tanken en wat boodschappen is een heel avontuur,veel kleine supermarktjes en nog kleinere winkeltjes met etenswaren,het lijkt wel of iedereen in de handel zit.We laten de gevulde jerrycan achter bij het tankstation zodat we er niet mee hoeven zeulen en gaan Discovery Bay verkennen.De naam zou door de komst van Columbus ontstaan zijn die hier 500 + jaar geleden is geweest en volgens de overlevering zelfs schipbreuk heeft geleden waar hij gedwongen door het ontbreken van hulp ¾ jaar heeft moeten wachten voor een Spaans eskader hem naar de het Spaanse gouvernement in de Dominicaanse republiek bracht,toen nog bevolkt door de oorspronkelijke bewoners de ïndianen ,omdat Columbus ervan uit ging dat hij via de westelijke route Indie bereikt had en dacht dat hij op het vaste land van Azie aangekomen was,later pas toen bij volgende reizen hij in Panama kwam kon hij bij gebrek aan kanaal niet het vaste land van Zuid Amerika achter zich laten,wat voor ons nu een stuk gemakkelijker is.
Met de indianen liep het overigens slecht af.... nieuwe werkkrachten voor de plantages werden van de Portugezen gekocht,de eersten die zich met slavenhandel inlieten op grote schaal van Afrika naar de West .

1 opmerking: